Manieren om te kotteren
Wanneer je gebruik maakt van groot freeswerk, is het van belang om te kotteren. Er zijn verschillende methodes om dit te doen. De eerste manier om te kotteren is langs kotteren. Hierbij maakt het gereedschap steeds dezelfde cirkelbeweging. Het gat wordt hierbij steeds dieper uitgedraaid. De diameter blijft even groot tijdens het draaien, maar de beitel gaat naarmate de tijd verstrijkt verder naar onderen. Langs kotteren is een goede optie als je een gelijke cirkel in een werkstuk moet maken. Meer weten over kotteren? Hieronder vind je er meer info over. Lees dus snel verder!
Vlak kotteren
Een andere manier om kotteren groot toe te passen is door middel van vlak kotteren. Bij deze techniek maakt de beitel tijdens het draaien een steeds grotere cirkel. De beitel drukt steeds verder naar buiten vanuit het hart van het gat. De diameter van het gat wordt door deze methode groter. De beitel gaat niet dieper de grond in, maar maakt roterende bewegingen. De hoogte van de machine verandert hier niet, wat het ideaal maakt voor ondiepe oppervlakken. Belangrijk om hierbij te vermelden is dat kotteren specialistisch werk is. Als je nog nooit eerder gekotterd hebt, is het slim om het met een deskundige te doen.
Kotteren na het uitvoeren van een reparatie
Kotteren kan ook ingezet worden nadat je een reparatie hebt uitgevoerd. Een voorbeeld hiervan is als het gat beschadigingen heeft of is versleten. Je kunt dan eerst gaan lassen om de beschadiging te herstellen. Houd echter rekening met het feit dat een las nooit een perfecte cirkel is. Zelfs als je het gat herstelt met behulp van een las, kunnen er nog steeds oneffenheden zijn. Deze kun je verwijderen door te kotteren. Tevens helpt kotteren om het gat ronder te krijgen. Je kunt hiervoor beide kotter methodes gebruiken, zowel vlak kotteren als langs kotteren. Kortom, bij imperfecties doe je er goed aan om te kotteren.