Zelfroosteren voor een efficiëntere werkwijze

workforce-management

Iedere baas en manager weet dat het roosteren/inplannen van je werknemers in vak apart is. Je moet rekening houden met de verschillende beschikbaarheid, expertise van de werknemer, vakantiedagen en andere onvoorspelbare gebeurtenissen. Echter is een ‘slecht’ rooster voor de werknemer een van de meest voorkomende klachten op de werkvloer. Veel managers kunnen dan ook zeker meer investeren in een betere planning. Een goede planning zorgt er immers voor dat het werk beter en efficiënter wordt uitgevoerd. Bovendien houd je ook nog eens je werknemers tevreden. Een rooster maken op basis van zelfroosteren is vandaag de dag misschien wel de meest efficiënte manier om het werk te verdelen.

Wat is zelfroosteren eigenlijk

Wanneer we het hebben over zelfroosteren hebben we het over het feit dat werknemers zelf hun eigen uren kunnen inplannen. Je werknemers kunnen op basis van hun beschikbaarheid en op basis van de diensten en de benodigde bezetting zelf inplannen wanneer ze willen en kunnen werken. Oom zelfroosteren goed te laten verlopen wordt er meestal een slimme software geïnstalleerd. Deze software kunnen de werknemers gebruiken om hun beschikbaarheid in op te geven. Met de opgegeven beschikbaarheid maakt de software vervolgens een geschikt rooster. Indien er gaten in de planning zitten kan er samen worden gekeken hoe deze gaten worden opgelost.

De voordelen van zelfroosteren

Zelfroosteren is een vrij nieuwe manier van plannen. Toch zien we wel al zeer veel voordelen met deze manier van plannen. Een van de belangrijkste voordelen is ongetwijfeld de toename in productiviteit. Wanneer werknemers zichzelf kunnen inplannen op de taken waar zij het beste in zijn en op de tijden waar ze daadwerkelijk beschikbaar zijn, zijn ze geneigd om vele malen productiever te werken. Er wordt immers voorkomen dat werknemers die niet beschikken over de juiste expertise aan de slag gaan met een te lastige taak. Tevens is gebleken dat bij organisaties waar zelfroosteren wordt toegepast, het ziekteverzuim vele malen lager is. Tevens stijgt de tevredenheid van de werknemers.