Tips voor afstandsonderwijs

Tegenwoordig vindt onderwijs regelmatig op afstand plaats. Op afstand kun je ook prima les geven, het kan alleen wel iets lastiger zijn als je niet zo goed weet waar je mee bezig bent. Om ervoor te zorgen dat ook deze vorm van onderwijs goed verloopt geven we je graag wat tips. Lees snel verder.

Zorg voor niet te grote groepen

Om goed contact te kunnen maken met de leerlingen is het van belang dat groepen niet te groot zijn. Je zou ervoor kunnen kiezen om in subgroepjes aan de slag te gaan. In teams kun je dit doen. Je kunt de groep opdelen in kleinere groepen en vervolgens bij iedere groep ‘langsgaan’ terwijl ze aan het werk zijn. Op die manier maak je op een betere manier contact en houd je het overzichtelijk.

Zorg voor een goede structuur

Een duidelijke structuur is van groot belang voor afstandsonderwijs. Leerlingen en ouders willen natuurlijk precies weten waar ze aan toe zijn de betreffende dag. Zorg voor een heldere dagstructuur en een afwisselend programma. Wissel af met het geven van instructies, gesprekken met leerlingen en werktijd in zowel groepen als individueel. Op die manier houden leerlingen hun aandacht er het beste bij.

Doe spelletjes tussendoor

Om het leuk te houden kun je ervoor kiezen tussendoor (relevante) spelletjes te doen met de groep. Denk bijvoorbeeld aan 30 seconds. Op die manier leren ze spelenderwijs en zorg je ervoor dat ze hun aandacht beter bij de les kunnen houden. De hele dag naar een scherm kijken is immers niet niks; op een gegeven moment zal de concentratie van de leerlingen afzwakken. Ook rust tussendoor is om die reden erg belangrijk; deel de dag op een slimme manier in om zo efficiënt mogelijk te zijn.

Meer informatie over afstandsonderwijs? Kijk dan ook eens op www.stichting-leerkracht.nl