Een dag in het leven van een middelbare school student

locker 1

Bijna iedereen heeft het wel eens gedaan, de middelbare school. Voor een hele hoop mensen is het een ervaring die ze nooit meer zullen vergeten. Van die ene rare wiskundedocent tot die locker met cijferslot die nooit openging, al die ervaringen zijn kostbaar. Het is dan ook niet gek dat veel mensen met smacht terugkijken naar die tijd zonder zorgen, verdriet en depressie. Toch is de ervaring van kinderen die nu op de middelbare school zitten heel anders als die van hun ouders of die van hun grootouders. Wat zij nou precies die verschillen?

Hoe zag een dag op de middelbare school er vroeger uit?

Er zijn natuurlijk een hele hoop verschillen te benoemen tussen de twee tijdperken en daarom is het belangrijk om eerst te beschrijven hoe het er toen aan toe ging. Middelbare scholen werkten in die tijd nog heel anders en dus deden leerlingen ook hele andere dingen in de lessen. Zo was er bijvoorbeeld vroeger veel meer een focus op praktijk onderwijs waar leerlingen die een vaak wat lager denkniveau hadden naar toe gingen om een bepaald beroep te leren zoals timmerman of lasser. Ook waren bepaalde vakken belangrijker zoals het vak Duits. Bovendien waren toendertijd de docenten een stuk strenger en werden regels streng nageleefd.

Verschillen tussen toen en nu

Buiten dat de de wereld erg veranderd is, is de middelbare school ook erg veranderd. Dit is een erg logische ontwikkeling. De grootste verandering is er een die ook in de wereld heeft plaatsgevonden, digitalisering. Een hele hoop leerstof is voor bepaalde leerlingen nu een stuk makkelijker te leren door de digitalisering van de boeken. Dit heeft voor een inclusievere sfeer op middelbare scholen gezorgd. Maar buiten digitalisering is het leven van een middelbare school student tegenwoordig überhaupt een stuk makkelijker geworden. Docenten zijn minder streng, regels zijn makkelijker aan te passen en elke locker met cijferslot gaat altijd gewoon open.