WordPress gehackt is niet het einde
Als je bang bent dat je WordPress gehackt wordt en daarom neigt naar een ander content management systeem (CMS), weet dan dat ook die gehackt kunnen worden. Als je website gehackt wordt, kun je werkelijk van alles kwijt raken. Denk hierbij aan al het werk wat je in search engine optimization (SEO) hebt gestopt om bovenaan de zoekresultaten van Google te komen, maar het kan ook gebeuren dat jouw gehackte website gebruikers, klanten of lezers blootstelt aan een computervirus. Verder loopt ook je reputatie behoorlijke schade op, zeker wanneer mensen zo via jouw website op bijvoorbeeld erotisch getinte websites terecht komen. Mocht het noodlot echt toeslaan, dan kan het zo zijn dat je daadwerkelijk alles van je website kwijt raakt.
Voorkomen
Zeker als je een website beheert voor je bedrijf, dan is veiligheid de allerhoogste prioriteit. Hierbij is het belangrijkste een goed hostingbedrijf dat alles weet van WordPress, zoals Puur Webdesign. Zo wordt je ook geholpen en geadviseerd om altijd een goede back-up van je website te bewaren. Natuurlijk is voorkomen beter dan genezen. Daarom kun je bedrijven inschakelen om voor de complete beveiliging van je website te zorgen, waaronder een SSL-certificaat, bijvoorbeeld (hierdoor wordt de URL naar je website voorzien van het bekende groene slotje en zijn de gegevens van bezoekers beter beveiligd).
Genezen
Als je WordPress gehackt is, zit er niets anders op dan een stevige reparatie. Hiervoor kun je het beste een professional inhuren, tenzij je zelf bijzonder vaardig bent op het gebied van code en servers. Hackers verbergen hun codes namelijk op allerlei verschillende plaatsen, waardoor ze na een niet geheel succesvolle reparatie binnen de kortste keren weer binnen zijn. Het is dus enorm belangrijk dat je nadat je WordPress gehackt is, zorgt dat alles weer op en top fungeert en je niets digitaals onbeproefd laat.
Zelf een begin maken
Wanneer je gaat proberen om zelf je website weer op te knappen, is het eerste wat je moet doen de hack identificeren. Hiervoor moet je eerst checken of je kunt inloggen als admin. Vervolgens moet je weten of je website automatisch linkt naar een andere website en of je website enkele onechte of verkeerde uitgaande links bevat. Ten slotte moet je weten of Google jouw website als onveilig beschouwt. Deze informatie helpt jou niet alleen bij het zelf oplossen van je probleem, maar kan ook een hostingbedrijf of professional helpen wanneer je er toch niet uit komt.
In dit soort situaties zijn de meeste hostingbedrijven bijzonder behulpzaam. Hier zijn mensen werkzaam die dagelijks met deze problemen te maken hebben. Bovendien kennen ze de bouw en opzet van hun eigen servers, waardoor ze jou beter uit de brand kunnen helpen. Ze zullen je vertellen hoe je verder moet bij het repareren van je gehackte website, of – als je geluk hebt – het voor jou opknappen.