Wat zijn backlinks?

backlinks

Dit artikel gaat over backlinks. Wat zijn dat, wat is hun doel en waar moet je bij het gebruik ervan op letten.

Een definitie

Op websites staan doorgaans links. Als je er op een klikt, dan wordt er iets geopend en op je beeldscherm getoond. Dat kan van alles zijn. Maar vaak ga je dan naar een andere webpagina. Zo’n link kan zich op dezelfde website bevinden, maar ook op een andere website. Als in het laatste geval de bedoeling is, dat die link een hogere positie van de website, waar de link naar verwijst, in de zoekresultaten van Google oplevert, dan praten we van een backlink.

backlinks

Het belang

Het belang is dat Google heel veel waarde toekent aan links naar andere websites. De gedachte daarachter is, dat er geen links op websites naar andere websites worden geplaatst, als die andere websites geen toevoegde waarde hebben. Als mensen dan op z’n link klikken, dan toont dat aan dat die andere website waarde heeft. Naarmate er meer links zich op andere websites bevinden naar een bepaalde website, dan stijgt daardoor de waarde van laatstgenoemde site voor Google.  Een hoge waardering heeft een positieve invloed op de positie in de zoekresultaten. Op zijn beurt betekent die dan weer, dat je website een grotere kans op bezoekers heeft. Bij een commerciële website betekent meer bezoeken een kans op hogere omzet.

Voorwaarde

Het zomaar links op ander websites verkrijgen, linkbuilden genoemd, heeft weinig zin. Als een link zich bevindt op een website met een lage waardering, dan kan die zelfs negatief werken. De eerste voorwaarde bij linkbuilden is daarom dat de link op een kwalitatief goede website staat. De tweede voorwaarde is dat de link dient te zijn opgenomen in een tekst, die aansluit bij de website waar die op staat, maar ook bij inhoud van de website waar de link naar verwijst. Een link plaatsen op een website met alleen andere links, draagt niet bij.