Koffiebonen vergelijken

Koffiebonen vergelijken. Het soort koffieboon dat gebruikt wordt voor het zetten van koffie is uiteraard erg belangrijk voor de uiteindelijke smaak van de koffie. Het is absoluut niet ongebruikelijk dat verschillende koffieboonsoorten worden gemengd om een optimale smaak te krijgen. Er zijn verschillende soorten koffieplanten en ook het gebied waar de plant groeit is van invloed op de smaak. Over het algemeen doet koffie het erg goed in warme klimaten, Nederland en de grootste delen van Europa zijn dan ook ongeschikt om koffie in te verbouwen. De landen die bekend staan om hun uitstekende koffie hebben dit vooral te danken aan het klimaat en de grond waarin de koffie groeit.

Soorten koffiebonen

Er zijn twee koffieboonsoorten die verreweg het meest gebruikt worden. De meeste koffiedrinkers hebben dan ook op z’n minst gehoord van de populaire ‘Coffea Arabica’ ofwel Arabica en ‘Coffea Canephora’ ofwel Robusta bonen. Ongeveer 99% van alle koffie die geproduceerd en gedronken wordt is gemaakt van één van deze twee boonsoorten of een combinatie van beide. De totale productie van koffie bedraagt wereldwijd ongeveer zeven miljoen ton per jaar. Hiervan is ongeveer 70% Arabica en 30% Robusta. Het is belangrijk te vermelden dat niet alleen de koffiesoort zelf bepalend is voor de smaak. De herkomst van de boon heeft ook een sterke invloed op de smaak omdat planten hun voedingstoffen uit de grond halen en dit uiteindelijk tot uiting komt in de smaak van het product. Dezelfde koffiesoort die geplant is in verschillende delen van de wereld kan dus uiteenlopende smaken hebben.

Koffiebonen vergelijken

Arabica

De Arabica is de oudste koffiesoort die bekend is. Oorspronkelijk komt deze uit Ethiopië. Hij is echter bekend gemaakt door de Arabieren wat de uiteindelijke naam heeft opgeleverd. Onder andere Nederland heeft de boon verspreid over de wereld door deze bijvoorbeeld naar Java te brengen. Tegenwoordig heeft de naam Arabica dan ook weinig te maken met de herkomst van de boon, het grootste gedeelte van de productie komt uit Zuid-Amerika. Deze boonsoort groeit bij voorkeur op hoogtes tussen de duizend en tweeduizend meter. Het duurt ongeveer negen maanden voordat er geoogst kan worden en per plant kunnen dat wel tot één kilogram bonen zijn. De bonen hebben een zachte maar volle smaak en een relatief laag caffeïne-gehalte.

Koffiebonen vergelijken

Robusta

De Robusta boon komt oorspronkelijk ook uit Afrika. Ze groeien op een lager niveau dan de Arabica bonen, ongeveer vanaf zeeniveau tot 700 meter hoogte. Het duurt ongeveer 10 tot 11 maanden voordat de bonen rijp zijn om te oogsten, wat iets langer is dan de Arabica soort. Ook is de bloeitijd wat onregelmatiger. Als voordeel zijn ze minder vatbaar voor plantenziektes en is het een erg sterke plantensoort. Mede hierdoor is het mogelijk om met de Robusta bonen een hogere oogst te verkrijgen dan met de Arabica bonen. Dit heeft invloed op de prijs, de Robusta is over het algemeen de goedkopere soort. De Robusta heeft een sterkere smaak dan de Arabica en een hoger caffeïne-gehalte. Het nadeel is dat de krachtige smaak vooral tot uiting komt door een bittere smaak. Dit heeft als effect dat de Robusta vrijwel alleen in een melange met Arabica bonen gebruikt. Hierdoor wordt de Arabica ondanks de hogere prijs nog steeds meer verkocht dan de Robusta.