Hoe kun je roest voorkomen?

Vrijwel niemand zit op roest te wachten en we willen er ook zo snel mogelijk vanaf wanneer we ermee te maken krijgen. Roest is een vorm van corrosie dat meestal voorkomt op staal. Roest vermindert de sterkte van staal, maar zorgt er ook voor dat het staal bruin kleurt. Het kan gaan schilferen en gaten gaan vertonen. Al met al zorgt roest vaak voor een rommelige uitstraling. Roest weghalen is mogelijk, maar neemt vaak wel meer tijd in beslag. Gelukkig is roest voorkomen ook een van je mogelijkheden. Hier lees je hoe dit mogelijk is!

Roest voorkomen doe je zo

Roest voorkomen is op verschillende manieren mogelijk. Je kunt het voorkomen door het staal in kwestie te voorzien van een coating. Zorg een beschermende laag om het metaal: je hebt hier als extra voordeel dat er heel wat mooie kleuren mogelijk zijn. Verder kun je het staal verzinken, ook wel galvaniseren genoemd. Hiermee kies je voor een laagje zink waarmee je staal nog meer bestand maakt tegen roest.

Een andere oplossing is het legeren van bijvoorbeeld ijzer, met nikkel, chroom en koolstof. Hierdoor ontstaat een oxidelaag die weerstand zal bieden tegen corrosie. Deze laag wordt ook wel roestvast staal genoemd, maar je bent niet 100% beschermd tegen roest.  Verder is ook het anodiseren van aluminium een van de mogelijkheden. Er wordt hierbij een speciaal omhulsel aangebracht, waarmee dit materiaal corrosiebestendig wordt. Gebruik ook altijd bevestigingsmaterialen die gemaakt zijn van verzinkt staal: zo zorg je ervoor dat je nog minder snel te maken krijgt met corrosie.