Eerste rijles voor veel cursisten behoorlijk spannend

Afspraak maken

Veel mensen zullen zich nog hun eerste rijles herinneren. Sommige mensen hebben voor hun eerste les bij hun rijschool al een aantal proefritjes gedaan met hun ouders. Anderen hebben nog niet achter het stuur gezeten! Het maakt dat iedereen deze eerst keer rijden in een auto op een andere manier zal ervaren. Vaak hoeft voor de eerste rijles nog niet betaald te worden, omdat rijscholen een gratis proefles aanbieden. Houd er wel rekening mee, dat de proefles alsnog betaald moet worden als een cursist voor een andere rijschool kiest. Op de website van rijscholen bij jou in de buurt vind je hier meer informatie over.

 Eerste rijles

Voordelen van een proefles als eerste rijles

Het is sterk aan te raden om altijd een proefles te nemen, voordat je een pakket afneemt bij een rijschool. Een proefles biedt je de mogelijkheid om kennis te maken met de instructeur, waarmee je een lange tijd in de auto zal zitten de komende maanden. Het is belangrijk dat je een goede klik hebt met de instructeur, om er zeker van te zijn dat hij of zij je alle rijvaardigheden onder de knie kan brengen. Daarbij heb je tijdens de proefles de kans om vragen te stellen over het volgen van rijlessen, kun je de auto waarin je de lessen zal volgen uitproberen, enzovoorts.

Auto rijden

Faalangst bespreekbaar maken bij je proefles

Wanneer je last hebt van faalangst, kan het verstandig zijn om dit tijdens de eerste keer rijden voor je rijschool kenbaar te maken aan de instructeur. Veel rijscholen bieden een speciale rijles aan mensen met faalangst. Oefeningen worden net wat rustiger uitgevoerd en de instructeur zal meer geduld hebben. Zo kun je met een zelfverzekerd gevoel richting je examen werken, zonder bang te hoeven zijn dat je hierbij faalt. Pas wanneer je een oefening volledig snapt, gaat men door naar een volgende opdracht.